Subota, Novembar 13, 2010

Pick and roll(pik n rol)

Pick and roll (ili po naški "pik-n-rol") je jedna od osnovnih napadačkih akcija, najčešće korišćena u igri 2 na 2. Pojavila se davno, ali je kulminirala 90ih godina prošloga veka, da bi danas bila najvažniji element u strategijama mnogih trenera. Čak se i do finala stizalo zahvaljujući prednostima ove akcije.
 
 
Šta je pick and roll i kako se izvodi? 
 
Prema školskim definicijama u kreiranju učestvuju dva igrača, od kojih je jedan u posedu lopte (najčešće je to bek čuvan od strane, takođe, beka) i kreće se smerom ka protivničkom košu. Drugi( centar) mu prilazi s prednje strane, najčešće pod uglom od 90, i postavlja pik (više volim da kažem blok, deluje prirodnije) kojim usporava ili, u boljoj varijanti, potpuno zaustavlja protivničkog beka. Bek tada prolazi pored tog bloka( PIK), a saigrač koji ga je postavio nakon tog prolaska okreće se leđima oko protivnika koga je markirao( ROLL) i kreće se paralelno sa svojim bekom dalje u smeru koša. Tada sledi dodavanje od strane beka koje se pretvara u asistenciju u slučaju efikasnog završetka od strane centra. Jednostavno? Pa, u osnovi, da.

 
Video1: Školski primer u izvedbi superzvezdi
 
 
 
Kakve još varijante postoje? 
 

Sve prethodno opisano su, zapravo, školski primeri tj. ono što najčešće viđamo.  Ipak, primena od strane kvalitetnijih ekipa je mnogo šira i kompleksija i bukvalno za sve navedeno postoje alternative( dve ili više). Krenimo redom:

U samom izvođenju učestvuju dva igrača, ali su za odbranu najveće noćne more preostala trojica, pogotovo kod timova koji imaju više kvalitetnih šutera. Na njih se u tim trenucima obraća mnogo manje pažnje nego na gore pomenutu dvojicu, pa samim tim imaju više prostora da upute kvalitetan šut. Bek sa loptom se, nakon protrčavanja pored bloka, vrlo često odluči za dodavanje nekome od njih i egzekucija je neminovna. Kada se tako igra česta je pojava da nekog igrača, organizatora igre, ni ne primetimo tj. nemamo utisak da je odradio značajniji posao, a u zvaničnoj statistici stoji dvocifren broj asistencija. Takođe, mnogo zavisi i od kretnji preostalih igrača, odnosno pravovremenih otvaranja kako bi bili u prilici da prime adekvatan pas i upute šut. Naravno podrazumevno je da se otvoreni šutevi moraju pogađati, inače igra nema efekata.

Akciju najčešće izvode bek i centar, jer su im fizičke predispozicije u skladu sa potrebama. Bek je nizak i agilan, dobro se kreće i ima mogućnost da stvori prednost nakon izlaska iz bloka. Takođe niski igrači su, češće nego visoki, dobri šuteri pa im tako očišćen prostor pruža priliku da to i pokažu. Sa druge strane, centri su visoki i krupni, samim tim manje pokretni, ali zato izuzetno superiorniji kada se dočepaju reketa( ta superiornost naravno zavisi i od kvaliteta asistencije). Medjutim i ovde ima varijacija. Naime, postoji velki broj takozvanih univerzalnih igrača koji mogu da igraju obe uloge. Ako se na parketu nađu dvojica sa tim karakteristikama, vrlo je teško organizovati odbranu na njima jer igraju po primcipu svako sa svakim, i lako kreiraju mis-mečevi. Krilni igrači litvanske reprezentacije su to veoma dobro radili na poslednjem turniru u Turskoj.

Kada govorimo o bloku koji se postavlja, takođe postoje razlike. Ako je osnovna zamisao da se beku otvori prostor u širinu, centar će ga postaviti pod uglom od 90° i time će protivnički bek biti potpuno otsečen od igrača koga čuva. Mana ovoga je ta da se slabije pokretni centri teže uključuju u nastavak akcije, pa je lakše organizovati odbranu na njima. Drugi način je da ugao postavljenog bloka bude manji, čime se centar lakše okreće i brže otvara. U ovoj situaciji defanzivni bek se ne otseca, već samo usporava, ali ipak igrač sa loptom uspeva da ostvari prednost od, najmanje, jednog koraka. Ovaj vid igranje pick n roll-a otvara mnogo više opcija, ali ga uglavnom igraju kvalitetniji timovi. Zašto? Pa ako se blok ne postavi hiruški precizno, kvalitetniji odbrambeni igrači ga vrlo lako probijaju( Dimitris Diamantidis je doktorirao takve blokove pa su neupotrebljivi protiv njega). Ali, ako se sve odradi kako valja, dovosi rezultate.

Na kraju, kada centar primi pas nakon što se dokopa reketa, poentiranje je vrlo često. Ali ako taj gorostas poseduje dodatne kvalitete, sem visine i snage, takođe ima veliki broj opcija. Prva od njih je svakako povratni pas na šut( najčešće na krilo, jer sa te pozicije odbrambeni igrači moraju da dođu na pomoć centru), što je kompleksnija varijanta od one kada šutera trži prvi igrač, ali i teže branjiva. Takođe postoji opcija( meni omiljena) duplog pasa. Dešava se da, kada centar primi loptu, bek biva zaboravljen od strane odbrane, što on ume da kazni kvalitetnom kretnjom ka košu bukvalno iza leđa protivnika, pa dok su svi fokusirani na loptu, centar nakon jedne do dve sekunde zadržavanja vraća pas igraču od koga ga je primio i ovaj je u prilici da završi prelepu akciju.

Video2: Phoenix Suns-i su, do ove sezone, posedovali najkompletniju ekipu za ovakve akcije

Video3: Savršenstvo ili nešto najbliže tome

 

Što se tiče odbrane pick and rolla, to je jedna od najkompleksnijih tematika u svetu košarke i posebno ću je obraditi u nekom od narednih članaka.

 

[Odgovori]

Mogao si da staviš neki klip sa evropslih terena, a ne ove dopingovane koji naprave korake kad god krenu na koš..

Comment by bojan (11/13/2010 19:54)

[Odgovori]

Nista mi ne bi bilo draze od toga, ali snimci su losi, a na prvom mestu mi je bilo da jasno pokazem ono o cemu sam pisao. U okviru clanaka o odbrani bice snimci iz evroligaskih utakmica

Comment by borisepo309 (11/13/2010 20:04)

[Odgovori]

Pre svega, kada se govori o pick and roll-u, ne smeju se zaboraviti dva igrača koja su najbolje koristili njegove prednosti- John Stockton i Karl Malone. Ovaj tandem koji je igrao za ekipu Utah Jazz-a ,proslavio se upravo koristeći ovu napadačku opciju. Stockton je najbolji asistent NBA lige svih vremena sa preko 15000(sa 5000 asistencija prednosti u odnosu na drugog pratioca)asistencija, i prosekom većim od 10 asistencija po meču na nivou cele karijere. On i Malone zajedno su igrali na više od 1400 utakmica, i većina John-ovih asistencija bile su upućene baš njemu, u velikoj meri posle baš ovakvih pick and roll-ova. Postoje razni načini na koje bekovi koriste pick and roll, a jedan od njegovih najboljih korisnika je Jaka Lakovic. Slovenac je zaista doktorirao skok šut nakon ovih pikova, i nadavao se trojki posle ovih situacija. Ali najbitnije je da u ovoj košarkaškoj akciji i u odbrani i u napadu moraju da učestvuju svih 5 igrača kako bi se uspešno izvela, tj. odbranila. To pruža ne ograničene mogućnosti u igri.
Sve u svemu, jedna od najprostijih, a ipak najefektivnijih akcija u košarci.

Comment by Sawke (11/13/2010 20:32)

[Odgovori]

Za one koji pazljivo citaju, pomenuo sam ;)

Comment by borisepo309 (11/13/2010 20:35)

Video3 [Odgovori]

Nije ovo bio savršeno odrađen pick and roll, već veoma loša komunikacija u odbrani. Visoki igrač odbrane je branio iskakanjem, a ostali igrači to nisu ispratili kako treba.

Comment by Dušan (11/13/2010 20:36)

VIDEO3 [Odgovori]

Akcija JESTE savrseno odradjena u napadu, nisam zeleo da komentarisem i odbranu jer je nisam obradio u okviru teksta. Tacno je da je bila losa komunikacija u odbrani, a za to je pre svega kriv krilni centar koji je izasao korak vise nego sto je trebalo( iskakanje i nije bila tako losa opcija, samo je on to lose odradio, tacnije nije kontrolisao levu nogu), a centar koji je ostao sam da brani reket zna da ne moze da odbrani ovakav nalet Bosh-a, pa nije ni izlazio da ne rizikuje i dodatni faul.

Comment by borisepo309 (11/13/2010 20:59)

[Odgovori]

Košarka je jedini grupni sport koji volim gledati...ali sam u teoriji slaba...

Comment by sanjarenja56 (11/14/2010 07:17)

[Odgovori]

Košarka je jedan od najzanimljivijih sportova posle fudbala....

Comment by milosepo1909 (11/15/2010 14:16)

Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me