Michael Jordan ili AirJordan?

Juče sam na svom novom blogu objavio jedan post o ikoni svetske košarke. Medjutim, uočio sam da nisu svi u potpunosti razumeli šta sam hteo reći. Istina je da sam želeo da naglasim kako je marketinška strategija koju ima AirJordan uspela da baci vrednost velikog asa u drugi plan, a potom da stvori veoma jak brend, utemeljen na imenu Michaela Jordana.
 
Kompletan članak možete pogledati ovde... 

Mehanizacija igrača, u šta ih pretvaraju?

Nova sezona donosi, po nekoj tradiciji, izmene i dopune pravila. Ove godine je poseban akcenat stavljen na zaštitu sudija od vršenja pritiska. Kada sam, okvirno, pročitao o čemu se radi, pomislih da je konačno urađeno nešto korisno što će, bar prividno, izjednačiti poziciju svih igrača, bilo da je u pitanju Kobe Bryant ili Ed Davis( npr).
 
Ne kažem, treba istaći ko je Kobe i kako je postao to što je sada, potrebno je i da mladi igrači prođu ceo trnovit put kako bi sazreli, ne samo kao igrači, već i kao ljudi( da nauče da poštuju lik i delo velikana, pa da trudom i radom jednoga dana sebi obezbede takav status), ali razlika između superzvezda i običnih igrača, koja se kreirala poslednjih godina, postala je besmislena. Samom svojom pojavom nekolicina velikana bi kod sudija u momentu promenila način razmišljanja( to se, pre svega, odnosi na mlađe i neiskusnije delioce pravde). Dakle, nova pravila bi trebala to da izmene ili barem ublaže. Međutim, stvar je mnogo radikalnija kada se primeni na terenu. Ono što me je lično užasnulo je takozvano "sankcionisanje gestikulacija" koje iritiraju publiku. Naime, o čemu se radi: često vidimo kako igrač, nakon dobijenog faula, burno reaguje ili započne raspravu sa sudijom i za to dobije tehničku grešku. I to je, uglavnom, apsolutno korektno. S obzirom da košarku igraju ljudi, a ne roboti, često viđamo kako oštećeni u momentu nervnog rastrojstva priđe aut liniji i, ne obraćajući se nikome, izbaci bes iz sebe nemim pokretima, često uz određene grimase. Ali neko je primetio da to publiku obično okreće protiv sudija pa je, shodno tome, određeno pravilo da se takve stvari ubuduće takođe sankcionišu tehničkom greškom. Gde su tu ljudi, pitaju li se oni išta? Na terenu vidim samo ljude, u publici sede samo ljudi, koji vole da igraju ili navijaju, koji VOLE što su tu baš u tom trenutku, pa shodno tome i reaguju. Na ovaj način na terenu se stvaraju roboti, a od publike kao da se ograđuju. Zašto? Osim novca smatram da je ovde u pitanju uspostavljanje sistema kontrole i moći. No, neću o tome, sport je ono čime se isključivo bavim.
 
Dakle, novo pravilo stavlja sudije u prvi plan, nemaju više samo 5 minuta slave, a igrače mehanizuje( tera ih da oguglaju na sopstvena osećanja i da se povinuju sudiskoj volji). Koliko vidim, mnogima se ovo ne dopada i nadam se da će biti preduzeti konkretni koraci od strane ljudi koji razmišljaju na ovaj način, a imaju veći uticaj u okviru same NBA lige. Nadam se da neće zvučati suludo: ako se ovaj trend nastavi, zar bi nekoga iznenadilo da, jednoga dana, zabrane glasno navijanje jer to ometa igru?

Na istoku zasijalo punaom snagom, na zapadu ništa novo

NBA 2010/2011 sezona je počela. Nakon što su rutinski uzeli zlato na Svetskom prvenstvu u Turskoj, Ameri se ponovo okreću najjačoj ligi na svetu. Preko leta se izdešavalo štošta, izvršeni su neki trade-ovi, draft-ovane malde nade itd. U suštini, obrnuti su milioni kako bi košraka i dalje ostala No.1 sport u SAD, a NBA liga nastavila da ubira plodove toga.
 
Posebno su se istakla dva ugovora koja su potpisana za ekipu sa Floride, Miami Heat. LeBron James i Chris Bosh su napustili klubove u kojima su ponikli( Cleveland Cavaliers odnosno Toronto Raptors) i pojačali ekipu jednog od najboljih bekova svih vremena, Dwyane Wade-a, uz adekvatnu novčanu nadoknadu naravno. I eto, niotkuda, glavnog favorita za uzimanje skalpa LA Lakers-ima. Kuda vodi to stvaranje supertimova zaista ne znam, ali nema svrhe to sprečavati( ako neko ima dovoljno novca da plati takva 2 ugovora, neka plati). Kako će funkcionisati 3 od 5 najboljih igrača današnjice, videćemo. Za početak se nisu baš proslavili( 1 pobeda i 1 poraz), ali su velikim brojem asistencija u obe utakmice iskazali nameru da igraju timski( ovo se posebno odnosi na Jamesa koji je bio i najbolji asistent u pobedi nad Philadelphiom ). Velika trojka( tako ću ih na dalje zvati) biće strah i trepet svima narednih godinu dana.
 
No, ni u Bostonu nisu bili lenji. Kada su videli šta im se sprema, anagažovali su veterana Shaquille O'Neal-a koji će, uz još gomilu zelenih veterana, pokušati da pomrsi konce Floriđanima. Iskreno bih voleo da Boston ove godine osvoji [ampionski prsten koji su prošle sezone neshvatljivo ispustili. Pored njih valja spomenuti i mađionićare iz Orlanda koji su, predvođeni trnutno najdominantinjim čovekom pod obručima, Dwightom Howardom, u pretsezonskim utakmicama počistili sve protivnike s jasnom namerom da se umešaju u borbu za vrh.

Na zapadu, kako se vidi iz naslova, nema značajnijih promena. Jedino što bi bilo vredno pomena je prelayak Stoudemirea u New York. Tamo, dakle, Lakersi suvereno vladaju i niko ne preti da ih ugrozi. Ali velika sila se skupila na istoku...