Partizan - Caja Laboral, LIVE

Najbolja atmosfera u Evropi biće, večeras, prepreka za prvaka Španije. Kahi je, u ovom momentu, pobeda veći prioritet nego Partizanu, jer bi nakon dve izgubljene utakmice i ove kao treće došao u pitanje i plasman u TOP 16( uz sve to naredne nedelje gostuju Maccabiju). Partizan bi to mogao da iskoristi i pritisak prebaci na goste, pa odgovornom igrom kakvu je pokazao na poslednje dve evroligaške utakmice napravi veliki korak ka plasmanu u TOP 16.
 
Sa aspekta same igre, centri Partizana bi ponovo mogli da naprave tu razliku. Najveći problem Beograđanima bi mogao da napravi Mirza Teletović, nestandardni krlini centar sa fenomenalnim šutem i osećajem da pogađa u važnim momentima. Očekujem dobar početak, da se ne ponovi utakmica sa Maccabijem.
 
 
I četvrtina
 
Bjelica je iznenađenje na poziciji 3, da bi visinom parirao Veselom. Trojkom Đekića Partizan otvara meč, što bi bilo više nego korisno da se nastavi. U prvih nekoliko minuta opterećuju se centri, više lopti ide na Javai-ja. Caja loše brani tranziciju( što Partizan ne koristi najbolje), ali lako pogađa u pozicionim napadima, pogotovo San Emeterio. Stanko Barać kvalitetno brani Paritzanove centre u pozicionoj igri, ali loše se kreće u odbarni pik n rola, što bi, konkretno, Katić mogao da iskoristi. Najslabija karika u igri Beograđana je definitivni Laffayet, imam utisak da ne razume način igranja u Partizanu. Kasnije, u drugoj polovini prve četvrtine, i Javai i Katić nalaze rešenja za igru u napadu protiv Baraća, ali imaju problema sa njim u odbrani i on je najefikasniji u gostujućem timu. Na kraju 18 : 25, prednost za Kahu. Definitivno, u nastavku, mora se igrati čvršća odbrana i više šutirati za 3 poena.
 
 
II četvrtina
 
San Emeterio nastavlja da pogađa, kvalitet sjajnog Španca sada dolazi do izražaja. Ne može ostati  neprimećen sjajan alley oop Laffayet - Vesely( lično volim da vidim takve stvari, ali ne smatram ih preterano važnim). Laffayet se postepeno budi, a Partizan igra čvršće u odbrani i dobro skače u napadu i odbrani. Gist pokazuje sjajan odraz, ali loš osećaj za silaznu putanju u blokiranju( suđene su mu dve silazne putanje). Trojkom Gista Partizan vodi, prvi put, 34 : 33 i konačno liči na onaj stari, borben ali odgovoran( i pored naivno izgubljene lopte od strane Laffaeta jasno je da je tako). Javai je sjajan u napadanju koša licem i leđima, kao i u ofanzivnom skoku, pa je zasluženo prvi dvocifren kod domaćina. Odmaranje Baraća Partizan koristi da poveća prednost, Musli ima problem sa Javai-jem i kasnije Katićem. Na kraju prvog poluvremena 42 : 38, pre svega zahvaljujući odnosu skokova u napadu( 10 : 0) i fenomenalno malom broju izgubljnih lopti ( samo 2).


III četvrtina
 
Vesely, kao na početku, lako izlazi na kraj sa Bjelicom i sa svim svojim kasnijim čuvarima, a i u odbrani odrađuje odličan posao. Nastavlja se otvorena borba na obe strane, ali ne dopada mi se što se Teletović postepeno razigrava i donosi prednost svojoj ekipi, a pored njega Logan je izuzetno precizan sa distance. Izrazito malo šuteva za 3 poena od strane Partizana, dok Kaha ima neznatno više, ali otvorenih i preciznih. Vesely je taj koji drži Partizan u prvom delu treće četvrtine. Sa druge strane, Teletović je sjajan pod košem. Pogodak Božića za 3 poena mnogo znači jer je time uspostavljena dobra saradnja centarske i bekovske linije, od strane centra ka spoljnim pozicijama. Promašaji Baraća i Katića u završnici doveli su do nerešenog rezultata 56 : 56 pred poslednju i odlučujuću četvrtinu.
 
 
IV četvrtina 
 
Logan je i dalje precizan za 3 poena, a Partizan ne nalazi rešenja u napadu, pa vrlo lako gosti odmah stižu na +5( time out bi morao to da reši). I sudije imaju svoje momente, krajem III četvrtine sude 1 faul u napadu i 3 sekunde u reketu, a sada ponovo ofanzivni faul( najblaže rečeno: diskutabilno). U nastavku Partizan nikako da se trgne, i Kaha postepeno podiže prednost. Nakon 5 minuta prve poene postiže Laffayet, katastrofalno po našeg šampiona. Peti faul Baraća bi morao da se iskoristi. Osam vezanih poena Kecmana teraju Ivanovića da zove time out, a utakmica ulazi u neizvesnu završnicu. Kecman nastavlja sa sjajnom i sigurnom igrom. Ne volim da mnogo pominjem sudije, ali uopšte mi se ne dopada kompenzacija koju rade, previše su primećeni. Na 37 sekundi do kraja Partizan vodi sa poenom razlike, publika je ponovo neverovatna. U neizvesnoj penal završnici( koju zaista nisam imao živaca da komentarišem), Partizan je sačuvao prednost koju je imao i savladao prvaka Španije sa 74 : 71. Svaka čast!!!