Dirk Nowitzki, mali Bog košarke

Dirk Nowitzki izvodi slobodno bacanje

Ponestaje mi reči kada govorim ili pišem o njemu. Da, toliko me fascinira.

Ne bih da tupim o osnovnim podacima, ima ih dovoljno na Wikipediji, kao i na sajtu NBA. Takođe na YouTube-u postoji veliki broj snimaka koji vrlo suvoparno opisuju ovu "veličinu".

Dakle, Dirk! Ako krenemo od osnova košarke, svi kvalitetni treneri govore o tome kako igrač najpre mora da savlada šut, a potom se radi na usavršavanju ostalih elemenata( jer poenta je, gle čuda, postići koš, a to se radi šutem). Kasnije igrač često zaboravi na to( da iskoristim priliku da pohvalim promenu udaljenosti linije za 3 poena, jer će ona vratiti taj pomalo zaboravljeni šut s polu-distance). Dakle, ako uzmemo u obzir da je šut osnovni košarkaški element, onda ovog čoveka slobodno možemo zvati "Prof. dr Dirk Nowitzki". To što je član 50-40-90 kluba ne oslikava samo njegov kvalitetan šut, već i slekciju istog. Naime, ono što posebno cenim kod igrača koji pogotke trže iz daljine, jeste da osete kada im ruka drhti, kada su nesigurni i da to rešavaju sami sa sobom, umesto što se ispucavaju i samim tim ŠTETE timu( naću da navodim na koga ovom prilikom mislim). Dirk, kada nema veče, ne frustrira se i ne iskaljuje bes na obručima i gledaocima iz bližih redova, već pokušava da drugim svojim kvalitetima dopirinese timu i dozvoljava drugima da odrade njegov posao. Sa druge strane, kada "ima veče" nezaustavljiv je gde god da krene i šta god da uradi. Takođe jedan je od najboljih izvođača slobodnih bacanja u istoriji( prosek se vrti oko 90), što pokazuje da je, uz sav kvalitet koji poseduje, smiren i predan igri.

A ono što me najviše fascinira jesu njegove eksplozije u poslednjoj četvrtini. Kako god da odigra prve tri deonice, protivnici strepe šta će se desiti u četvrtoj. Nije retkost, šta više česta je pojava, da prvih 36 minuta završi sa jednocifrenim brojem poena, a na kraju pređe svoj prosek( koji je uvek preko 20). No, to je statistika. Njegova pojava na terenu i izvedbe koje radi u tim trenucima jesu ono što ga čini velikanom. Kontroliše igru tima, smiruje usijane glave i diže uspavane, trudi se isključivo da pronađe najbolje opcije u napadu, ali najvažnije je da preuzima odgovornost u ključnim momentima. Najneizvesnije NBA utakmice završene su tako što je Dirk pogodio šut, za 2 ili 3 poena, i njime doneo pobedu svojim Dallas Mavericksima. Apsolutni lider na terenu.