Nedelja, Oktobar 17, 2010

Evropa ili NBA?

Pretpostavljam da nemate dilemu, NBA je najjača liga na svetu bez svake sumnje. To je apsolutno tačno i besmisleno je pokušavati da se dokaže suprotno. Medjutim sam stil igre u Evropi za mene je mnogo primamljiviji.

Nakon nekoliko godina svakodnevnog gledanja utakmica, analiza igara i statistike, potpuno sam oguglao na fascinacije koje sam imao kao klinac( naravno, za prave poznavaoce košarke i dalje sam nezreo). Ali promenio sam način razmišljanja, na prvom mestu, ali i gledanja samih utakmica. Sećam se prve sezone u NBA koju sam ispratio od samog početka. LeBeon James je tada iskočio u prvi plan. On je leteo, gazio i mleo protivnike, sam je dobijao utakmice. Gledao sam uspaničene mrave( tako su svi ostali izgledali u odnosu na njega) kako se muvaju okolo pokušavajući, valjda, da ga zbune. Ali na kraju je uvek bivalo isto: sportski pozdrav i kratak komentar uz bezizražajno lice "You are crazy man". Da li ga još uvek gledam istim očima? Bogami ne. Naučio sam mnogo, izmedju ostalog da je ta superiornost i atleticizam koje on ima samo deo tehničkog elementa jednog košrakašra. A gde su tu još dva (timski duh i filozofija) koje mora da ima jedan profesionalni igrač? Sa godinama se cela slika promenila i te vratolomije su mi sada gotovo nebitne. U čemu je problem? Pa u tome što se, uslovno rečeno, svi budući košarkaši ugledaju na njega tj. osnovni im je cilj da steknu izuzetnu fizičku dominaciju i ubeđeni su da će time postati kvalitetni igrači i lideri.

Zašto Evropa? Imam nekoliko razloga i svi se svode na prirodnost same igre. Kada se krene od izbora igrača, nailazi se na prvu prednost evropske košarke(opet ponavaljam, za moj ukus). Kada se u tim dovodi mladi igrač, za ovdašnje skaute pri izboru je na prvom mestu potencijal. Dečko je neiskusan, tek ga treba naučiti. Bitno je samo da li ga je uopšte moguće nečemu naučiti. Logično je, zar ne? Bogami, za američke kolege nije. I tamo, takođe, igrač se razvija i napreduje. Ali ako nije došao sa izvanrednom količinom predznanja odbacije se gotovo kao da nikada nije ni postojao. Fenomenalan primer je Jan Vesely, verovatno jedan od najtalentovanijih igrača Evrope trenutno. Neverovatna mi je pojava da on, pored svega, poseduje i taj atleticizam koji je na najvišoj ceni u NBA. Kako ga onda niko od njihovih skauta nije primetio? Da nije on slučajno gadljiv na novac( broj nula na ugovorima veoma je različit)? Ili mu se izuzetno svidela Srbija? Ne bih rekao....Naravno, ne može da se govori o razlici ako se ne spomenu pravila. Nije logično da su Ameri toliko superiorniji, da je to posledica samo njihovog umeća. Kada krenemo od pravila koraka iz mesta, nošene lopte, daleko grublje i čvršće igre, a uz to i isključenje tek nakon šestog faula, jasno se vidi da im i sistem igre daje veliki broj prednosti koje Evropljani nemaju.

U glavnom, daleko od toga da mi je NBA liga nezanimljiva. Playoff svake godine donese nova iznenađenja i nove junake. Ali u Evropi, naročito u Evroligi, uživam u svakom momentu koji provedem pored televizora. Ne samo kada igra Partizan( mada su te utakmice poseban doživljaj), već sve ostale utakmice daleko su sadržajnije od onih koje se igraju preko okeana. Možda krećem u nemoguću misiju, ali pokušaću to i drugima da prikažem.

[Odgovori]

Za Veselog se predviđalo da će biti drugi pik ovogodišnjeg drafta, ali je on odustao, valjda zato što smatra da jos uvek nije spreman i da ima još toga da nauči u Partizanu. Vreme će pokazati da li je to dobar potez ili ne, jer je i sjajnom košarkašu Markusu Hejslipu predviđan visok plasman na draftu u mlađim danima koledž kosarke, a znamo da on bas i nije napravio neku vrednu pomena NBA karijeru. NBA skauti dobro rade svoj posao, nema potrebe da brines o tome.

Comment by Savic (10/31/2010 18:20)

[Odgovori]

Ne brinem se za "njih" ni malo, dobro su svi situirani pa nema razloga brinuti se".

Comment by borisepo309 (10/31/2010 21:49)

Dve košarke kao dva fudbala, američki i evropski [Odgovori]

Zavisi kakvu košarku ko više voli da gleda. Neko više voli "show basket" a neko "tactic basket". Neko voli da vidi kako Derik Rouz hvata loptu, prelazi ceo teren za 2 sekunde i žestoko zakucava, neko voli da vidi kako Bodiroga "oplete" Karmela Entonija levo-desno, pošalje još jednog po burek i šmekerski položi loptu u koš.

Comment by Damir (01/12/2011 01:41)

Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me